Nya projekt

Spenderade kvällen med att klippa till några nya projekt:

En kjol till mig!
Två Neccesärer
Två nya tygkassar
Ett par Recyclade jeans till Skrutten, storlek större.
En Recyclad pyjamas till Skrutten.

Det regnar idag, så då får man stanna inne och sy!

Mera tvål!

Har nu provat att göra egen tvål från grunden. Det tog sin lilla tid innan olivoljan förtvålades, inte mindre än 16 timmar! Läste sedan på internet att man kan röra/vispa det med elvispen och att det förkortar förtvålningstiden betydligt. För den som är intresserad finns användbar information på Shenet.se.

Jag gjorde en halv sats fuktighetsbevarande tvål (av olivolja och rapsolja) som ser ut att bli bra och en liten sats av margarintvål som var mycket snabbare att förtvåla tog ca en timme (jämfört med 16!), vispade för hand - har nog träningsvärk imorgon. Men jag gjorde också en sats grundtvål ( av olivolja och solrosolja) som inte ville förtvåla sig, så jag testa lite olika tricks, hällde i lite alkohol, blev bara aningens tjockare, testade med sockervatten, hände inget, värmde på grytan lite och vips så skar sig alltihopa.

Nu ska tvålen delas i mindre bitar om ett dygn och sedan mogna i minst 4 veckor. Om den har ett okej phvärde då så river man ner den och smälter den, (ungefär som köpt tvålmassa) häller i lukt och andra ämnen som man vill ha med, sedan gjuter man den i den slutgiltiga formen. Än så länge blir det inte så sexiga bilder på mina tvålar eller tillverkningen så det får vänta tills jag har en klar tvål att visa upp.


Stopp i lagens namn...

... och spana i det här projektet.

En god vän var på väg till loppis med en hög kläder, men en del av dem fick flytta in i min tyghylla istället, i väntan på att byta skepnad. Det är oerhört resurssnålt och billigt att sy barnkläder av avlagda vuxenkläder och dessutom en utmaning att se vad man kan göra av ett par gamla jeans, en t-shirt eller stickad tröja.

Här har jag använt ett par mjukisbrallor i herrstorlek som fått byta skepnad till att passa en tvååring, tyget räckte till två par byxor. Jag har förståss använt lite resår och muddväv som jag hade hemma också, och tråd, och lite av det dubbelhäftande fliselinet jag fick i en swap.

Bild 1 Byxan som den såg ut från början, med mönsterdelen på.
Bild 2 De uttagna mönsterdelarna, 2 par byxor
Bild 3 Slaktavfallet från originalbyxorna
Bild 4 Båda byxorna halvfärdiga
Bild 5 Byxa 1 har mudd i midjan och stjärnapplikationer på knäna, i bensluten är originalfållen från byxorna.
Bild 6 Byxa 2 har fickor i sidan och mudd i midja och benslut.

           
Bild 1                           Bild 2                                       Bild3

        
Bild 4                                    Bild 5                            Bild 6

En PIF i lådan!

Vår kära granne som tagit hand om posten åt oss, hade idag innan jobbet lagt över allt i vår låda. Antagligen hade vårt klampande hörts, eller kanske var det tystanden som hörts medan vi var borta som talade om att vi var hemma igen...

I lådan låg en Pif från Hugolle, som jag anmält mig till för ett tag sedan. Det var en sådan där sak som man inte visste att man behövde men som känns helt nödvändig då man har en, det var ett saxhölster!

Självklart kan jag ju inte motstå frestelsen att plötsligt slita fram saxen, snurra den ett varv på fingret, klippa till och sedan blåsa på den innan jag stoppar tillbaka den i hölstret. Så mycket tid jag kommer att spara på att slippa leta saxen hela tiden, sedan är det ju kul att kunna leka cowboysare samtidigt som man klipper till tyg!

Självklart måste man ju ha ett sådant!

Tack så mycket Hugolle!

Actionbilder kommer inom kort...
 

Vart ska man börja?

Det finns så mycket man kan göra nu när hemma bland alla grejer igen, vart ska man börja?

Mitt i allt upppackningsstök fick jag ett infall och gjorde en trådtavla, eller vad man ska kalla det, som man kan hänga upp trådrullar på och det visade sig att jag hade ganska många.Det var bara en bråkdel som fick plats på min tavla.Den är gjord enligt principen; vad kan jag göra av det jag redan har.

Grunden är två bitar kartong, som har tejpats ihop, med en bit prickigt tyg på. Sedan har jag mätat upp vart jag vill ha trådrullarna och satt långa skruvar igenom från baksidan, och sedan trätt upp trådrullarna på dem. Det blev helt okej, kostade ingenting och gick fort att göra. Fördelen är att jag nu kan se vilka färger jag redan har hemma.Härom dagen, när vi fortfarande var i solen, satt vi och fikade under ett träd, det var ett stort träd som gav en härlig skugga, under det stod kökssoffor med kuddar i glada färger. Det hela var mycket trevligt. Jag tittade upp för att titta närmare på vad det var för träd som gav sådan härlig skugga. Kan du se vad det var för träd?


 
Tillbaka från solen...

...och här regnar det.

Har haft en del abstinens från  min sömnad och odling och alla andra saker jag pysslar med till vardags, man skulle haft en virkning med sig men den hade nog rykt i första säkerhetskontrollen, samma gäller strumpstickor, bläckpennor skedar, mynt och babynagelsaxar som ju alla är potentiella hot mot vår säkerhet.

Men nu är vi snart hemm aoch jag kan skaffa mig en massa nya härliga projekt, det första blir nog att rensa ogräs.


RSS 2.0