Ideligen nya projekt...

... i helgen ska jag klippa tille tt nytt projekt nämligen en munkjacka till Mannen. Har inte sytt herrkläder tidigare så det ska bli spännande, känner lite press att det måste bli bra då det är en vuxen som ska ha den. Mönstret är från en Burdatidning så vi får se om jag lyckas klura ut hur jag ska sy alla detaljer...............to be continued.

Några spralliga brallor...

...från mitt byxmaraton. Tre par till Skrutten och ett par i ministorlek, bara för att det är så gulligt att sy smått och lite för att tygbiten inte räckte till något större. De gröna brallorna kommer det tillhörande tröjor till, tre stycken, förhoppningsvis ganska snart. Mina beställda overlocktrådar kom igår så nu kan jag lugnt sy vidare...

Men först måste det skrivas rapport. Suck. Tänk vad roligt det hade varit om man kunde göra det roliga först och sedan när man fick lite tid över kunde man göra det man måste!



Byxor för nybörjare

Fick en fråga om hur man gör när man syr byxor med mudd, och tänkte försöka vara lite pedagogisk. Det finns förstås alltid flera sätt att göra en sak, men så här gör jag:

Att sy byxor

Klipp ut mönstret, utan sömsmån. Lägg mönstret på tyget.  Klipp ut byxdelen/ delarna x 2, tänk på att spegelvända ( lättast att klippa ut på vikt tyg, då blir det rätt.)

Om du ska ha fåll/resår  - lägg till ett lagom antal cm, (2-4cm) så det räcker till att vika över kanten och trä in en resår.

Om du ska ha mudd, klipp endast vanlig sömsmån nertill och upptill på byxorna ( du kan behöva kapa byxmönstret upptill om du har ett mönster med dragsko i midjan, för att inte byxerna ska bli för höga/räcka till armhålan)

Sy ihop grensömmarna först, (lägg tyget aviga mot aviga och sy i krokarna/böjarna, fram och bak)

(Bild1)
Vik sedan byxan så att bensömmen kommer mitt för varandra och sy hela bensömmen i ett enda stycke.

Mudden
Mäta på barnet, eller (om barnet sover- vilket man vill att de ska göra när man syr) på ett par byxor som sitter bra. Observera att olika mudd töjer olika mycket! Sträck och jämför, eller trä över barnets fot/ midja för att se om det kommer att passa.

Klipp till resåren, (tänk på att den blir dubbelvikt) beroende på hur lång du vill ha den, plus sömsmån, Dvs om fotmudden när den är färdig ska vara 6 cm lång, klipp till 12+2cm =14cm.
(Bild 2)  Sy ihop längs med långsidan och vänd den sedan med rätsidan ut och dubbelvikt. (Bild3)

När du ska sy fast mudden:
(Bild 4) Ha byxan med avigan utåt, och stoppa in mudden inuti byxan, (uppåt, så att alla kanterna ligger tillsammans),
Nåla massor samtidigt som du töjer mudden så att den blir jämt föredelad över hela benöppningen.
När du syr, töj mudden och sy med en elastisk söm ( alt sicksack.)

Samma gäller för mudden i midjan. Töj, nåla, töj sy.

Jag reserverar mig för eventuella felskrivningar, rätta mig gärna.

               
Bild 1  Grensöm                              Bild 2 Benmudd-ovikt    

               
Bild 3 Benmudd dubbelvikt          Bild 4  Benmudd instoppad inuti benslutet 

Oj vilka fynd!

Jag skulle ju inte köpa nått tyg , men det låg ju bara där och det var ju så fint och sååå billigt (40kr för 2 m!)

Tyget är av tunn frotté och jag tänkte att det kunde bli en fin och färgglad badkappa eller en sån där handduk med luva som man kan hänga över barnet när vi badat i sjön i sommar! Eller kanske både och?

Sedan fyndade vi en liten vagn till Skrutten att köra runt saker i, (prutade ner den till 70kr). Skrutten tycker mycket om den och har redan skjutsat runt alla snuttisarna, nallen och hästen och en och annan bok samt hunnit klättra i den och ramlat av när den välte. Här hinns det med. Men gldast vart nog Skrutten av den bok med Molly-mus som mamman fyndade för 5 kr, den var sliten och dan, men oj vad glad Skrutten blev! "Molly!" Vi har förstått att de brukar läsa böckerna om Molly-mus på dagis, eftersom Skrutten hela tiden utbrister "Molly", och blev nästan lite uppjagad när Molly-mus var på framsidan av senaste bokklubbstidningen.

Sedan blev det ett pussel och lite bättre begagnade barnkläder också. Det är så kul med loppis!


     

Byx-maraton

  •  Kvällen ägnades åt att sy byxor i olika färger de ska bara märkas och trådar ska fästas så är de klara sedan. Tröjorna jag börjat på har blivit liggande eftersom jag var tvungen att ta fram symskinen, leta reda på tråd ( som jag just städat undan) och trä om den, och det är tydligen mer än jag orkar med på en kväll. Så jag gasar vidare på overlocken och alla tröjor hamnar på efterkälken. Men snart är det slutgasat för trådarna som följde med är nästan helt slut och de jag beställt har ännu inte dykt upp.

    Här är en bild på de tyger som råkade få följa med mig hem igår, det ska bli 4 olika plagg.
  •  ett par byxor i grön velour med randig mudd
  •  en tröja med ugglor på magen och röda armar,
  •  en helröd tröja med randiga muddar och ev en applikation, och
  •  sist men inte minst en mysig tröja i den gröna velouren.
     Bitarna är utklippta, bara det roliga  kvar.

    Idag väntar loppis, och jag hoppas på att få göra några bra fynd. Inte tyger dock.

     

En vägg klar!


Nu är den första väggen klar! Bara resten kvar nu.

Färgen är grå på två väggar och det blir en svartvit fondvägg med ugglor på, bakom soffan. Kanske visar jag en liten bild när det blir klart, synd att jag inte tog en bild på hur det såg ut innan...

Jag har ju problem, i väntan på min leverans av overlocktråd och lite tyg så var jag ju tvungen att åka in till stan och gå på en tygaffär, och vips stod jag där med en bunt tyger under ena armen med några nya projekt på gång. Det blev iaf lite härlig grön velour och trikå orangeaktig och lite randig muddväv. det kommer bli hur fint som helst, mannen fick vara smakråd eftersom det är skrutten som är mottagaren av mina nya små projekt, han tycker det är lite kul att få välja färger på skruttens kläder...

Idag har jag börjat virka en morot, tänkte att Skrutten skulle kunna mata käpphästen med den. Så ett gäng så fina virkade morötetr hos Skaparstigen, (där finns också ett mönster för den som vill virka en själv). Min morot har jag dock virkat på frihand, det är det som är så kul med virkning att man kan ändra lite hur som helst.

Måla måla måla

Håller på att måla om hemma så jag kan inte sy något just nu, det ligger grejer överallt. Hyllor har plockats ner, penslar spritts ut, maskeringstejp sitter överallt och jag är rädd att Skrutten ska lyckas få tag på färgen även fast jag gömmer bort den.
Skrutten har lärt sig öppna dörrar så nu sitter ingenting säkert längre!

På pyssellistan

- tröja och byxa till två olika bebisar på slut-ruvning
- 2 par byxor till skrutten ska märkas, namn och strl
- resår i strumpbyxorna
- Stjärnsetet till skrutten ska sys klart
- Själv vill jag ha en ny mössa och gärna en ny väska
- en liten skötväska till Sitty-vagnen skulle också vara bra


Massor av sprallig brallor!

Har ägnat de senaste kvällarna åt att sy ett gäng spralliga brallor och klippa ut lite nya kläder till den egna skrutten och några småskruttar under leverans. Jag har upptäckt nackdelen med att inte ha tillräckligt med mudd i alla möjliga färger hemma, det har blivit en del pusslande med muddarna på brallorna, men det funkar nog ändå...


Sara: När man syr byxor behöver man en tygbit motsvarande längden på byxan- från midjan ner till hälen + sömsmån och fåll, det gäller både barn och vuxna. Bredden på tyget brukar ofttast vara 150, så man får ut 2 par byxor till ett litet barn om man köper ca en halv meter tyg.
När det gäller mönster finns det fina mönsterböcker att köpa i bokhandeln (2-300kr), eller tidningen Ottobre (90kr) som har bra mönster. Ottobre kan också köpas via deras hemsida www.ottobredesign.se då kan man välja vilket nr man vill köpa.

Randigt värre!

Nu ligger paketet i posten så nu lägger jag ut bilderna. Kanske Mamma S råkar få se innehållet före det landar i lådan, men det gör nog inte så mycket, jag hade redan förvarnat och brallorna är mycket finare i verkliga livet än på bild!

Lilla N har fått en sprallig bralla i gul och blå-randigt. Jag tycker de vart riktigt bra hoppas att de passar också? Jag vill gärna ha ett utlåtande över storleken och passformen när de är provade. Glömde att tala om att byxorna har en liten öppning in till resåren så att den går att förkorta eller byta ut ifall den inte passar.





Sedan hade jag kvar en bit av ett flammigt bomullsgarn som jag virkade en liten boll av. De här bollarna är jättebra att ha inomhus då skadorna inte blir så omfattande ifall den skulle råka träffa vitrinskåp eller annat ömtåligt. Men den går också bra att bara tugga lite på.



Mammas lilla Skrutt

Mammas lilla Skrutt ville ha med sig sin egen lilla symaskin till pottan imorse. Symaskinen är fyndad på loppis för 30 kr och tröjan den är sydd av mamma-mamsellen själv, dvs jag. Tyget från Jofotex, mudden från stoff och stil, mönstret från boken av Hanne Meedom " Sy barnetoj" (Form 1, Tshirtlängd). Storleken var 86 och jag tycker nog att den blev rätt okej i storleken, kanske lite stor, men de växer ju de små krypen, så det är ju inte direkt något problem.

Igårkväll (sent) stod jag och ritade mönster och klippte till mer små kläder och det hela slutade med att jag rensade tygförrådet. Samlade ihop en hel liten påse med tygskrufs och små stuvbitar, så jag tänkte höra om de kanske vill ha det på dagis att klippa och klistra med...



PIF PIF PIF PIF PIF PIF PIF PIF PIF

Vill du ha en present? Jag har anmält mig till PIF - Pay it forward - hos HugOlle Och nu kommer jag att skicka en hemgjord present till de 3 första som lämnar en kommentar på det här inlägget och som vill delta i PIF. Det enda man behöver göra i gengäld är att lova att göra det samma på sin blogg genom att kopiera in texten här nedan och sedan skicka en present till de 3 första som kommenterar.

Jag vet inte vad det blir än eller när presenten kommer iväg, men inom ett år kommer den, det lovar jag!

   

Inget sytt idag!

Men jag håller på att städa bland mina sygrejer och dammtorka hyllorna, vilket behövdes, men oj så tråkigt det är....fast det kommer att vara roligare att använda alla saker nu när man kan hitta dem igen. Jag ska märka om mina lådor så att jag vet vad som är i dem  -  vi får väl se hur lång tid de får sitta kvar den här gången, innan Skrutten pillar bort dem.

Här är de virkade tofflorna som jag gjort klart ikväll, de är till Julia på pyssel.hobbyverkstaden.com, vi byter grejer - hon får tofflor och jag får ett par örhängen i grönt!

Men jag har gjort klart ett par andra saker med, men de är lite hemliga så jag väntar med att visa dem ett par dagar. Det är till lilla N och till Rosa russin som jag sytt några små saker...

      

Hej vad det går!

Det är så roligt med en overlock , och så fort det går att sy!
Det var svårt att slita sig från maskinen igårkväll- jag har kunnat suttit och sytt ett par timmar till, minst. Men kanske var det tur att det bara fanns lite tråd på rullarna som följde med, annars hade jag kanske suttit än. Nu måste jag bara ta och beställa mer tråd, vit och svart blir det till att börja med.

På bilden syns en tröja som jag just sytt klart.  Den blev väldigt stor. Har provat ett mlnster ur min nya mönsterbok av Hanne Meedom. Tyget är från E-slöjd och jag hade bara småbitar av alla färger så det blev en tröja i orange och grönrandigt.



Välkommen overlocken!

Symaskinsaffären nedkom idag den 2 februari med en Pfaff Hobbylock.
Den var 6 kilo tung och ett 3 decimeter hög.Välkommen min efterlängtade overlock.

RSS 2.0